×

Laat je inspireren door onze realisaties en toekomstbouwers. Ontdek het nieuwe Vandersanden.

1925 – 1953: Kleine steenbakkerij in Spouwen

1925 – 1953: Kleine steenbakkerij in Spouwen

In Spouwen richt Jaak Vandersanden in 1925 een kleine steenbakkerij op met een veldoven en een veldpers. Het drogen van de stenen gebeurt onder afdakjes. Jaaks zoon Constant vervangt de ringoven in 1953 door een Hoffman kameroven.

Ga naar boven

1962 – 1994: Uitbreiding en modernisering

In Spouwen wordt een tweede steenfabriek geopend met de eerste tunneloven. Er komt een fabriek bij in Veldwezelt. Deze sluit in 1987 en wordt vervangen door een derde hypermoderne fabriek in Spouwen.

Overname van steenfabrieken Euceram in Hekelgem en Mosabrik in Lanklaar. De productie in Spouwen en Hekelgem wordt in zijn totaal gemechaniseerd. In 1994 is ook de fabriek in Lanklaar gemoderniseerd en in capaciteit verdubbeld met 2 extra ovens.
 

Ga naar boven

1995 – 2001: Implementatie milieubewuste technieken

1995 – 2001: Implementatie milieubewuste technieken

Vervanging van de eerste 2 fabrieken in Spouwen door een tweede grote en supermoderne fabriek. Deze nieuwe fabriek verdubbelt de productiecapaciteit tot 100 miljoen stenen per jaar.

In Spouwen wordt gestart met milieubewuste technieken: een Warmte-Kracht-Koppelingscentrale wekt eigen elektriciteit op. Alle fabrieksschouwen krijgen rookgasfilters om de vrijkomende verbrandingsgassen te zuiveren.

Aan het begin van het millennium worden in Spouwen en Lanklaar nieuwe kantoren met toonzaal gerealiseerd.

Ga naar boven

2001 – 2007: Opmars in Nederland

2001 – 2007: Opmars in Nederland

Overname van de Nederlandse steenfabriek Duijs in Hedikhuizen. Oprichting van Huwa-Vandersanden. Deze 50-50 joint venture met Huwa Baksteen beheert steenfabrieken in Hedikhuizen, Spijk en Angeren.

Vandersanden (200 medewerkers) en Huwa-Vandersanden (130 medewerkers) zijn met een jaarlijkse productie van 415 miljoen gevelstenen en 35 miljoen straatstenen de n° 3 in Europa.

In 2006 start de bouw van een nieuwe ultramoderne productie-eenheid in Hedikhuizen met een productiecapaciteit van 75 miljoen stenen per jaar. Gebouw en installaties zijn ontworpen en gebouwd met de focus op een hoge energie-efficiency.

In 2007 produceren Vandersanden België en Huwa-Vandersanden Nederland meer dan 500 miljoen gevelstenen.
 

Ga naar boven

2007 – 2016: Grootste baksteen producerende familiebedrijf van Europa

2007 – 2012: Grootste baksteen producerende familiebedrijf van Europa

Opening van een nieuw verkoopkantoor met showroom in Halluin, vlakbij Menen in Noord-Frankrijk.

Stopzetting van de samenwerking met Huwa, waarbij Vandersanden 2 van de 3 fabrieken in Nederland overneemt. De gevelbakstenen gaan verder onder de naam Vandersanden. Voor de straatbakstenen blijft de merknaam Huwa voortbestaan.

Eind 2011 sluit de vestiging in Hekelgem.

Eind 2016 neemt Vandersanden Group verkooppartner Hoskins Brick in Engeland over. Dankzij deze overname groeit het familiebedrijf verder op de Engelse markt. Het verkoopkantoor telt 16 medewerkers. 

Met 2 productlocaties in België en 2 in Nederland is Vandersanden het grootste baksteen producerende familiebedrijf in Europa. 

De totale afzet van Vandersanden Group in 2014 bestaat uit straatstenen (omzet €13 mio) vnl. voor de Nederlandse markt, en grotendeels uit gevelstenen (omzet €82 mio): deze vinden vooral hun weg naar de Belgische markt (46%), Nederland (11%), Duitsland (15%), Engeland (15%), Frankrijk (5%) en andere landen in Europa (8%). Daarnaast is er een groeiende afzet (omzet ruim €4 mio) van de afdeling Brick Solutions met buitengevel-isolatiesystemen op basis van steenstrips, zowel voor nieuwbouw als voor de renovatiemarkt.

 

Ga naar boven

2017 - vandaag: Overname CRH Clay Division Nederland en Duitsland

Hun hoofdactiviteit is de wereldwijde productie en distributie van bouwmaterialen, vooral cement, aggregaten, asfalt en beton.
 
Er komen drie Nederlandse fabrieken bij, één in Duitsland en een verkoopkantoor in Duitsland en in Antwerpen. Vandersanden Group groeit daardoor uit tot een familie van 600 werknemers.
 
Ga naar boven